Flori si gradina

Sfaturi pentru îngrijirea mușcatelor, secrete care vă pot ajuta să aveți plante sănătoase și mai ales pline de flori

 

 

 

 

Mușcatele se află cu siguranță în topul celor mai iubite flori. Multicolore, vesele și ușor parfurmate aceste flori au nevoie de o îngrijire simplă. În momentul în care vreți să alegeți o muşcată e bine să ştiți că cele de talie înaltă pot atinge înălţimi de circa 80-100 cm, fiind potrivite pentru parcuri şi în grădini. Pentru nevoile uzuale sunt recomandate soiurile pitice cu creșterea normală, iar pentru balcon, cele curgătoare. Aveți grijă să alegeți plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală.

Iată cinci secrete care să pot ajuta să aveți plante sănătoase și mai ales pline de flori:

  1. Transvazați plantele imediat ce le-ați cumpărat! Imediat ce le-ați cumpărat trebuie să știți că este musai să le transvazați fie în jardiniere, fie în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. Atenți! Toate speciile de mușcate sunt foarte sensibile la umezeală mare și pot putrezi la bază din cauza excesului de apă. De asemenea, trebuie să vă asigurați că ghiveciul este destul de încăpător pentru specia de mușcată pe care vreți să o plantați și nu este de culoare neagră pentru cele plantate la exterior (ghivecele negre se supraîncălzesc la soare).Imagini pentru Secretele ingrijirii corecte a muscatelor
  2. Alegeți pământul potrivit! Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. În ceea ce privesc mușcatele de anul trecut, care au iernat în casă, ideal este să le schimbați pământul doar de la suprafață.
  3. Nu le țineți în locuri prea umbroase! Majoritatea muşcatelor nu vor înflori prea frumos și vor fi mai sensibile la boli dacă sunt poziționate la umbră, poate doar unele soiuri care preferă semiumbra să fie mai fericite în astfel de condiții (Pelargonium graveolens).
  4. Vara, udați florile de 2-3 pe săptămână! În ceea ce privește udarea se recomandă ca în perioada de vară, să udați mușcatele de circa 2-3 ori pe săptămână. Iar dacă sunt ţinute în plin soare mai multe ore, trebuie udate zilnic, de preferat doar dimineața. Treebuie să evitați pe cât posibil udarea de după-amiază în perioada verii, când soarele este extrem de puternic și există riscul să opăriți rădăcinile. Ideal este să faceți această operaţiune dimineaţa sau seara. Periodic, puteți face și câte un duş plantei, acest lucru o va răcori fantastic după o zi caniculară.
  5. Fertilizați regulat planta! Un aspect foarte important de care va depinde aspectul estetic al plantei este ferilizarea regulată. Astfel o dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie, adăugați în apa de udare îngrăşământ lichid special pentru mușcate. Nu uitați să protejați mușcatele și de curenţii puternici de aer, acesția pot rupe lăstarii cu tot cu flori și încetinesc procesul de înflorire. Temperaturile de 18-21 °C, ziua, şi 12 °C noaptea sunt ideale pentru o creștere armonioasă

Daca ai muscate acasa, sunt cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont. Iata care sunt acestea:

Ghivecele sau jardinierele cu muscate ar trebui tinute la lumina. Este important sa faci acest lucru daca iti doresti ca plantele tale sa faca flori frumoase.

Iarna, plantele ar trebui udate mai rar. In sezonul rece, muscatele intra intr-o perioada de pauza si este de preferat sa le tii intr-un loc caldut si luminos si sa le cureti de frunzele uscate.

Desi poate suna bizar, una dintre cele mai bune modalitati pentru fertilizarea pamantului muscatelor este folosirea cojilor de banana! Cojile de banana sunt bogate in calciu si magneziu, nutrienti care hranesc plantele. Trebuie sa le lasi sa se usuce bine, apoi sa presari pe sol pulberea rezultata. Mai poti sa pui si o coaja de banana in apa cu care vei uda florile pentru a obtine efecte similare.

Nu uita sa inlaturi florile ofilite, pentru ca alti boboci sa poata creste si sa rupi, din cand in cand, varfurile lastarilor, pentru ca planta sa se ramifice.

 

Imagini pentru Secretele ingrijirii corecte a muscatelor

Sursa: Agrointel Huff.ro