Sfaturi utile

Orele de refacere ale organelor. Cum îţi poţi ajuta corpul să se vindece singur?

 

 

Orele de refacere ale organelor. Cum îţi poţi ajuta corpul să se vindece singur?

 

Este uimitor modul în care natura a conceput corpul uman, cu o capacitate de adaptare și un bioritm propriu fascinant care ajută la conservarea energiei și la îmbunătățirea funcţionării organelor.

Știai că organismele noastre nu funcționează întotdeauna cu aceeași intensitate, ci cu fluctuații în activitate asociate cu perioadele de odihnă? În acest fel, sângele este mobilizat selectiv în organism de anumite organe, în funcție de bioritmul lor și de activitatea umană la momentul respectiv.

Influența alimentelor şi nu numai este puternic resimțită asupra acestui bioritm, facilitându-l sau deranjându-l. Este important să cunoaștem funcționarea corpului nostru pentru a înțelege ce atitudini ar trebui să avem, când și ce să mâncăm, cum să reacționăm la evenimentele exterioare.

Iată mai jos orele de refacere ale organelor noastre interne. Încearcă pe cât posibil să eviţi suprasolicitarea organelor în intervalele orare menţionate, astfel încât corpul tău să se refacă şi să se vindece în mod natural.

 • Vezica biliară: 23:00 – 1:00;
 • Ficatul: 1:00 – 3:00;
 • Plămânii: 3:00 – 5:00;
 • Intestinul gros: 5:00 – 7:00;
 • Stomacul: 7:00 – 9:00;
 • Splina și pancreasul: 9:00 – 11:00;
 • Inima: 11:00 – 13:00;
 • Intestinul subțire: 13:00 – 15:00;
 • Vezica urinară: 15:00 – 17:00;
 • Rinichii: 17:00 – 19:00;
 • Circulația sângelui: 19:00 – 21:00;
 • Acumularea generală de energie: 21:00 și 23:00.

Şi, totuşi, cum putem ajuta concret la refacerea organelor? Să le luăm astfel pe rând 

1. Stomacul, splina şi pancreasul

Stomacul, splina, pancreasul
E f.important cum ne trezim dimineata. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineata, am constata cã ele mai întîi se întind, începînd fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale si sã încercãm sã ne trezim dimineata linistiti, acordîndu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã. Multi se trezesc dimineata cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus.. Ar fi bine sã ne trezim putin mai devreme decît o facem de obicei pt a simti linistea dinaintea zilei care abia începe.
Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sînt la valoare max, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile.. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pt a nu forta functia pancreasului.. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu functioneazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

2. Inima şi intestinul subțire

Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate max. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii.

Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã.. De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios.. Activitatea intestinului subtire, cu rol imp. în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate.

Din acest motiv se recomandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.
Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.

Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e cîâtigatã de cãtre copii. Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.

De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sînt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pentru multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

3. Vezica urinară şi rinichii

Între 15:00 și 17:00, este perioada în care vezica urinară funcţionează la maximum. Vezica are un rol important în detoxifierea organismului, împreună cu rinichii. Acest lucru poate fi accelerat de ceaiurile diuretice, care au efecte maxime dacă acestea sunt băute până în ora 19:00, deoarece între orele 17:00 și 19:00 rinichii funcționează intens. Dacă în acest interval de timp te poți bucura de un ceai diuretic, alături de un masaj relaxant, este posibil să produci o detoxifiere și mai eficientă a organismului. După ora 19:00, nu este recomandat să bei prea multe lichide înainte de culcare.

4. Circulaţia sângelui şi acumularea de energie

Circulația sângelui are o activitate intensă între 19:00 și 21:00. Cercetătorii afirmă că, dacă mulți părinți au probleme cu capacitatea copiilor de a merge la culcare înainte de ora 19:00, după această oră a merge la culcare reprezintă chiar un “război” sau mai rău, care este de cele mai multe ori câștigat de copii. Acest lucru nu se întâmplă, fără un motiv: între 19:00 și 21:00 fluxul sanguin funcționează cel mai bine.

De la 21:00 la 23:00, se realizează acumularea intensă de energie în organism. Aceste două ore de recuperare a energiei sunt numite de cultura chineză, după un meridian al corpului, încălzitorul triplu. Cei care sunt sensibili la frig în această perioadă și cei care nu pot dormi decât într-o cameră caldă nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva a fost creat un dezechilibru fizic sau emoțional care are nevoie de atenție. Pentru mulți dintre noi, aceste 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru este chiar mai evident la tinerii care se gândesc să se distreze în această perioadă, în loc să doarmă.

5. Vezica biliară și ficatul

Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a bilei sau a ficatului. Stresul si mîncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea. E de mare importantã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci. Dacã sînt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfãsuratã în perioada noptii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.
Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata.
Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pt cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.
Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidentã o crestere a toxicitãtii organismului.

6. Plămânii şi intestinul gros

Între 3:00 și 5:00 dimineața, este timpul ca plămânii să funcționeze intens. Mulți fumători tuşesc mai mult dimineața, deoarece plămânii lucrează toată noaptea și acum elimină substanțele care nu ar trebui să se afle în interiorul lor.

Între orele 5:00 și 7:00, intestinul gros are o maximă de funcţionare. Alimentele rămân aproximativ 2 ore în intestinul subțire și chiar 20 de ore în cel gros. Eliminarea conținutului subțire indică probleme digestive în intestinul subțire, iar constipația relevă o toxicitate crescută a organismului.

Să ne sprijinim astfel organismul, mulţumindu-i în fiecare zi pentru treaba minunată pe care o face şi facilitându-i procesul de funcţionare.

Alungati bãtrînetea!

Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pentru a ajuta functiile organismului. E f. important sã nu simtim cã îmbãtrînim o datã cu vîrsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrînirea.

Sã ne ascultãm ceasul interior si sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecãtile. Existã personalitãti care au trãit, creând la vîrsta de 80 de ani%