Sfaturi utile

Nu ignora! Semne de alarmă că nu bei suficientă apă

 

 

Nu ignora! Semne de alarmă că nu bei suficientă apă

 

Nu foarte multe persoane se pot lauda cu faptul ca beau 5-6 pahare de apa zilnic. De obicei, ne gandim sa bem apa doar atunci cand ne este sete, adica in momentul in care corpul a inceput sa dea semnale ca este deshidratat.

 

Care sunt semnele cele mai frecvente ca nu bei suficienta apa?

1. Constipatia

Consumul redus de apa duce deseori la constipatie, o afectiune care afecteaza destul de mult calitatea vietii si predispune la ingrasare. Ca sa eviti constipatia si sa ai un tranzit intestinal mai accelerat trebuie sa bei suficiente lichide si sa mananci fructe si legume zilnic.

2. Senzatia de gura uscata

Cand ai gura uscata este clar ca trebuie sa bei un pahar de apa sau sa consumi niste fructe zemoase, deoarece corpul tau este in pragul deshidratarii.

3. Urina inchisa la culoare

Cand urina este inchisa la culoare si mergi rar la baie pentru a urina, este clar ca nu bei suficienta apa si corpul tau are nevoie sa fie hidratat.

4. Migrene

Stiai ca cele mai multe migrene apar de la faptul ca nu bem suficienta apa? Daca ai migrene, nu te grabi sa iei medicamente, incearca sa bei mai intai un pahar de apa, o sa observi ca in putin timp migrena dispare.

5. Pielea uscata

Un simptom comun al faptului ca organismul nu primeste suficienta apa este pielea uscata. Daca ti se pare ca lotiunile de corp nu mai functioneaza, nu e vina lor, ci a faptului ca bei prea putina apa.

Sunt si persoane care nu vor sa bea apa decat atunci cand le este sete. Daca te numeri printre ele, incearca sa consumi multe legume, fructe si sucuri naturale.

6. Ochi uscati

Lipsa apei din organism duce la ochi înroşiţi, iar canalele lacrimale se usucă, ceea ce poate afecta serios ochii.

7. Oboseala

Dacă organismul ia apă din sânge, nici oxigenul din sânge nu mai circulă bine prin corp. O lipsă de oxigen duce la oboseală şi stare de somnolenţă.

8. Senzatia de foame 

Când eşti deshidratat, corpul tău crede că ai nevoie de mâncare. Acest lucru se întâmplă pe parcursul zilei, dar şi noaptea când simţi nevoia unei gustări. Totuşi, dacă mănânci, dai mai mult de lucru organismului, în timp ce dacă bei apă, îl purifici şi îl dai combustibil.

9. Dureri articulare

Cartilajele şi discurile vertebrale sunt făcute 80% din apă. Sunt necesare pentru ca oasele să nu se frece între ele. Dacă nu consumi destulă apă, ele vor fi afectate şi încheiturile tale nu vor mai absorbi şocul unor mişcări bruşte.

 

Cata apa trebuie sa consumi zilnic?

Cantitatea de apa care trebuie consumata zilnic e un subiect destul de discutat, unii medici sustin ca trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi, altii 6-8 pahare, iar altii 4-5 pahare, mai ales daca obisnuim sa consumam multe fructe, sucuri, legume.

Potrivit ultimelor studii, cantitatea de apa pe care ar trebui sa o consumam zilnic de lichide, si nu neaparat de apa, este de 1.6 litri pe zi. Toate lichidele fara alcool hidrateaza, apa este de obicei recomandata deoarece nu contine calorii.

 

Sursa