Desert

Colţunaşi deliciosi cu brânză de vaci

 

 

 

 

Ingrediente:

Pentru cocă aveţi nevoie de:

– 400 g făină
– 1 ou- apă

– un vârf de cuţit de sare

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

– 300 g brânză de vaci proaspătă
– 2 gălbenuşuri
– sare
– zahăr

Pentru servire aveţi nevoie de:

– 100 g unt topit
– smântână
– zahăr

 

Mod de preparare:

Pe suprafaţa de lucru se cerne făina. În mijloc se face o găurică, cam ca la o fântănă, se pune oul şi puţină apă şi se amestecă cu 2 degete, până se încorporează toată făina. Dacă simţit că mai este nevoie, mai puteţi adăuga apă. Coca astfel obţinută se frământă cu mâinile până nu mai este lipicioasă. Dacă mai este nevoie puteţi de asemenea, să mai adăugaţi făină. Când coca este gata, adică nu se mai lipeşte, se întinde pe masa presărată cu făină, într-o foaie subţire şi din aceasta decupăm pătrate de aproximativ 5-6 cm. În mijlocul acestor pătrate o să punem umplutura.

Umplutura se prepară astfel:

Brânza proaspătă, trebuie scursă bine-bine de zer. Peste aceasta se adaugă gălbenuşurile, un vârf de cuţit de sare şi zahăr după gust.

Asamblare:

Punem cam o lingură de umplutură în mijlocul pătratelor din cocă despre care am vorbit mai sus. Marginile se lipesc, cu puţină apă, în formă de triunghi.
Este însă foarte important să ne mişcăm repede-repede, ca să nu îi dăm ocazia cocăi să se usuce, pentru că dacă se întâmpla asta, marginile nu se mai lipesc.

Fierbere:

Colţunaşii astfel obţinuţi se fierb în apă cu sare pentru aproximativ 10-15 minute.

Servire:

Peste aceştia se toarnă unt topit şi zahăr. De asemenea, pot fi serviţi cu câteva linguri zdravene de smântână!

Mai puteţi umple colţunaşii cu vişine. Proaspete sau congelate. Rămân la fel de gustoşi. De fapt, cei umpluţi cu vişine sunt preferaţii mei, pentru că ador gustul acela dulce-acrişor şi parfumul minunat al vişinelor, mai ales dacă preparăm colţunaşii în miez de iarnă!

 

Sursa : amaliagoleanu