Torturi

Un tort original, vesel colorat si delicios combinat. Este o plăcere sa-l privesti dar mai ales sa-l degusti. Poate fi servit imediat, foarte fraged, parfumat și ușor de tăiat

 

 

Un tort original, vesel colorat si delicios combinat. Este o plăcere sa-l privesti dar mai ales sa-l degusti. Poate fi servit imediat, foarte fraged, parfumat și ușor de tăiat

 

Ingrediente:

Aluat:

  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 g zahăr
  • 140 g unt
  • 300 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt

Umplutura de mac:

  • 100 g semințe de mac
  • 2 ouă
  • 20 g griș
  • 50 g unt
  • 100 g zahăr
  • 240 ml lapte
  • 2 lingurițe de coajă de porumb

Umplutura de  smântână:

  • 4 veverițe
  • 350 g smântână
  • 140 g zahăr
  • 40 g budincă

Cremă:

  • 350 ml de chefir
  • 2 ouă
  • 15 g făină
  • 15 g amidon de cartofi
  • 300 g unt
  • 150 g zahăr
  • 50 g ciocolată

 

Mod de preparare:

Să începem prin a prepara aluatul de gălbenușuri. Separați albușurile de gălbenușurile celor patru ouă. Într-un bol mare, combinați gălbenușurile și 100 g de zahăr.

Bateți totul până obțineți o compoziție pufoasă și ușoară. Ar trebui să crească în volum de o dată și jumătate până la două ori și să devină mai ușoară.

Turnați 140 g de unt topit și răcit la temperatura camerei în amestecul de gălbenușuri.

Încorporați 300 g de făină cernută, combinați cu două lingurițe de praf de copt și amestecați bine.

Încorporați amestecul de făină în amestecul de ouă și frământați aluatul cu o spatulă sau o lingură.

Este important aici să nu faceți acest lucru cu mâinile. Pentru cel mai bun rezultat, avem nevoie ca aluatul să fie frământat pentru scurt timp și să aibă cât mai puțin contact cu căldura mâinilor dumneavoastră.

Acesta este momentul în care lipia va deveni sfărâmicioasă și foarte fragedă. Puteți face acest lucru și folosind un robot de bucătărie cu duză.

Acum, despre alegerea formei. Este foarte convenabil să gătiți totul într-o singură prăjitură într-o formă standard din cuptor.

Are o dimensiune de 30 pe 40 de centimetri, dacă nu există astfel de forme, puteți găti în două tranșe într-o formă de 20 pe 30 cm.

Forma trebuie acoperită cu hârtie de copt de înaltă calitate, astfel încât să iasă puțin dincolo de marginile formei pe o răzătoare cu găuri mari.

Freacă aluatul pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt. Apoi, folosește o furculiță pentru a întinde uniform așchiile de aluat în toată tava.

Apăsă cu mâna pentru a forma un strat solid de aluat, dar nu apăsa prea tare, ci folosește o forță medie. În timp ce prepari umplutura de mac și smântână, pune tava cu aluatul în frigider.

Putem începe să pregătim pasta de mac. Pentru aceasta vom avea nevoie de 100 de grame de semințe de mac măcinate uscate.

Le trimitem într-o cratiță, adăugăm 100 de grame de zahăr, 20 de grame de griș, 50 de grame de unt, două lingurițe de coajă de lămâie rasă cu o linguriță de zahăr și turnăm în ea un total de 240 ml de lapte.

La foc mediu, amestecând constant, aduceți la fierbere și gătiți totul împreună timp de 2-3 minute.

Masa va avea în continuare o consistență puțin lichidă, acest lucru nu este o problemă.

Luați cratița de pe foc, adăugați două ouă și amestecați foarte repede și intens.

Puneți din nou pe foc și gătiți, amestecând încă o jumătate de minut. Consistența masei va fi ca o cremă de vanilie cu consistență medie.

Răciți amestecul de semințe de mac la temperatura camerei și, după răcire, amestecul se va îngroșa ușor.

Scoateți baza de aluat cu gălbenușuri răcită din frigider, întindeți uniform amestecul de semințe de mac răcit pe ea și întindeți-l netezitor.

Acum este timpul să pregătim masa de cremă proteică, dar mai întâi pornim cuptorul la 160 de grade, în modul sus-jos, fără convecție.

Așadar, pentru masa de cremă proteică vom avea nevoie de patru albușuri de ou care au rămas după prepararea aluatului de gălbenușuri.

Bateți-le la viteză mică până devin pufoase, apoi începeți să adăugați zahărul în două sau trei linguri odată, mărind treptat viteza mixerului.

Încercați să nu adăugați următoarea porție de zahăr până când cea anterioară nu s-a dizolvat, așa că nu vă grăbiți să adăugați următoarea porție de zahăr.

La sfârșitul baterii, ar trebui să obținem o spumă stabilă, luxuriantă și strălucitoare. Apoi, vom lucra cu un tel de mână sau cu o spatulă.

Adăugați 300 g de smântână și amestecați ușor, dar bine. Astăzi am folosit smântână cu un conținut de grăsime de 20%, dar și smântâna cu un conținut de grăsime de 15% ar putea merge.

Apoi, adăugați 40 g de pudră de budincă de vanilie. Aceasta este greutatea unui pachet standard de budincă, concepută pentru o jumătate de litru de lichid.

Această pudră nu conține zahăr; dacă nu găsiți budincă la vânzare, o puteți înlocui pur și simplu cu o cantitate similară de amidon de porumb și zece grame de zahăr vanilat.

Amestecați ușor și scurt pudra de budincă în amestec, dar asigurați-vă că nu există cocoloașe neamestecate după amestecare.

Turnați uniform amestecul de cremă peste prăjitura cu mac și întindeți-l bine.

Asigurați-vă că grosimea amestecului de cremă este aceeași pe întreaga suprafață a prăjiturii.
Asta e tot, trimiteți forma cu prăjitura în cuptorul preîncălzit.

Coaceți la o temperatură de 160 de grade, în modul sus-jos, fără convecție, timp de aproximativ 30 de minute, până se coace.

Răciți complet prăjitura finită, apoi tăiați-o în două părți egale. Acum să pregătim crema de chefir cu ciocolată cu lapte.

Are un gust foarte interesant, delicat și nu este înțepător. Are o ușoară acrișoare și o aromă delicată de ciocolată.

Pentru a face acest lucru, turnați 350 ml de chefir într-o cratiță, adăugați două ouă, 150 g de zahăr, 15 g de făină, 15 g de amidon de cartofi și amestecați totul cu un tel până la omogenizare.

Este foarte important ca atât făina, cât și amidonul să fie bine dispersate în lichid, iar masa de ou-chefir să devină omogenă.

Puneți cratița pe foc sub putere medie, amestecând constant până când masa dă în clocot și se îngroașă.

După fierbere, gătiți încă un minut și luați de pe foc. Masa preparată va avea consistența unei creme de vanilie.

Adăugați 50 g de ciocolată cu lapte, ruptă în bucăți, în masa fierbinte preparată și amestecați cu un tel până când se dizolvă complet în masă. Acoperiți masa cu folie alimentară și lăsați-o să se răcească complet.

Folia trebuie să fie aproape de masă, astfel încât să nu se formeze o crustă deasupra și să nu se acumuleze condens pe folie.

Acum luăm untul, acesta ar trebui să aibă un conținut de grăsime de cel puțin 82%. Vom avea nevoie de 300 g.

Îl scoatem din frigider în avans, cu cel puțin două ore înainte de a prepara crema.

Untul trebuie bătut timp de cel puțin 5-7 minute. Ar trebui să devină pufos și fraged și să crească în volum de o dată și jumătate până la două ori.

Abia după aceea, începeți să adăugați masa preparată în porții de două până la trei linguri. Adăugați următoarea porție numai după ce cea precedentă a fost amestecată.

Nu adăugați toată masa preparată în unt deodată. Crema va ieși foarte fragedă și aerisită.

Împărțiți-l în două părți, 2/3 și 1/3, întindeți partea mai mare uniform pe fundul prăjiturii și întindeți-o.

Așezați al doilea prăjitură peste cremă, cu partea de sus în jos. Întindeți și partea mai mică de cremă pe prăjitura de sus și întindeți-o.

Ungeți părțile laterale ale prăjiturii cu crema rămasă.

Pentru decor, va trebui să sfărâmăm o foaie galbenă de napolitană. Napolitana poate fi înlocuită cu fulgi de cocos galbeni.

Presărăm uniform deasupra tortului, încorporând ușor firimiturile de napolitană în cremă.

Folosim firimiturile rămase pentru a decora părțile laterale ale tortului și punem tortul la frigider pentru 1-2 ore.

Gata, plăcinta iese foarte fragedă, parfumată și ușor de tăiat. Delicioasă!

Pofta buna!

 

 Sursa