Ingrediente:
Aluat:
ouă – 1 buc.
zahăr – 50 g
sare – un vârf de cuțit
unt – 100 g
făină – 220 g
praf de copt – 1 linguriță
Umplutură de brânză:
semințe de mac – 100 g + apă clocotită
brânză de vaci, de preferință făcută în casă – 500 g
ouă – 2 bucăți
amidon de porumb – 3,5 linguri
zahăr – 150 g
Strat de smântână:
smântână 20-25% – 200 gr
zahăr – 2 linguri
orice fructe de pădure
Mod de preparare:
În primul rând, trebuie să pregătim semințele de mac pentru plăcintă, turnăm apă clocotită peste semințele de mac și le dăm deoparte (în timpul în care le gătim, semințele de mac vor absorbi tot lichidul sau le puteți scurge).
Pregătiți aluatul, turnați oul într-un bol adânc, adăugați zahărul, un praf de sare și amestecați cu un tel până obțineți o compoziție omogenă.
Turnați untul topit anterior în amestecul de ouă și amestecați. Turnați făina și praful de copt în masa rezultată și frământați un aluat moale.
Adună aluatul rezultat într-o bilă, transferă-l în folie alimentară, înfășoară-l și pune-l la frigider.
Pregătiți umplutura de brânză, puneți brânza într-un bol adânc, adăugați ouăle, adăugați amidonul de porumb, zahărul și bateți bine cu un blender.
Turnați semințele de mac înmuiate în prealabil în amestecul de brânză și amestecați.
Tapetați fundul unei tăvi cu diametrul de 22 cm cu hârtie de copt, scoateți aluatul din frigider și întindeți-l cu mâinile peste tavă, formând marginile.
Întindeți umplutura de brânză cu semințe de mac deasupra, trimiteți plăcinta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți timp de 40 de minute.
Pregătiți umplutura de smântână, adăugați zahăr în smântână și bateți bine cu un tel până când zahărul se dizolvă.
Scoateți plăcinta finită din cuptor și întindeți cu grijă umplutura de smântână deasupra. Trimiteți prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coaceți timp de 15 minute.
Lasă prăjitura să se răcească complet și apoi decorează cu fructe de pădure, eu folosesc căpșuni. Tăiați prăjitura în bucăți și serviți-o cu ceai.
Poftă bună!
Sursa: https://zhyttia.com.ua/litniy-syrnyy-pyrih-z-makom-ta-polunytseyu/