Flori si gradina

Ştiaţi că există un aliment care va salva omenirea? Cactusul este super-alimentul anului

 

 

 

 

Cactusul este super-alimentul anului 2018, potrivit Organizanizaţiei Mondiale a Agriculturii şi a Centrului Internaţional pentru Cercetări Agricole în Zone Aride. Specialiştii celor două instituţii au lucrat la ce o cercetare în care se aduc argumente pentru consumul constant de cactus. Specia Opuntia este cea mai indicată pentru a fi introdusă în meniu.

Cercetătorii FAO au constatat că pentru populaţia din sudul Madagascarului, cactusul a fost o sursă importantă de hrană şi de apă în urma ultimelor perioade de secetă. Pentru o vreme, au încercat să distrugă toţi cactuşii, crezându-i nefolositori, dar şi-au dat seama de valoarea lor în perioada de foamete.Imagine similară

Majoritatea speciilor de cactus sune necomestibile, mai puţin Opuntia care este foarte hrănitoare. Dacă este tratată ca o plantă de cultură, atunci rezultatele sunt extraordinare. Opuntia ficus-indica a fost naturalizată în 26 de ţări în afara celei de origine. Faptul că este foarte rezistă o face o sursă extraordinară de hrană, dar şi un element de sprijin al agriculturii sustenabile.

”Datorită schimbărilor climaterice şi riscului crescut de deşertificări este momentul să acordăm mai multă atenţie umilului cactus şi să-l ridicăm la statutul de cultură esenţială în anumite zone”, a declarat Hans Dreyer, director în cadrul FAO.

În Mexic se consumă în mod tradiţional Opuntia, fiind cultivat pe mai mult de 3 milioane de hectare. Brazilia a adoptat şi ea aceste culturi, la fel şi ţări din nordul Africii.

Pe lângă faptul că este o sursă de hrană, cactusul este folosit şi pentru că în frunzele sale înmagazinează apă. La fiecare hectar se pot aduna 180 de tone de apă, cu care se pot adăpa cinci vaci adulte. S-a constatat că în perioadele de secetă, şeptelurile crescute în ferme de cactuşi au rezistat mult mai bine, decât cele din fermele clasice.

Imagini pentru Fructul de cactus

Fructul de cactus, numit şi chumbo, este delicios. Ca să ajungă la el, culegătorii folosesc nişte mănuşi speciale pentru înlăturarea spinilor, dar şi un fel de măşti, pentru că spinii pot fi luaţi de vânt şi apoi pot intra în ochi. Chumbo se consumă simplu sau acoperit cu zahăr. În acest caz lasă un suc ce se pune la rece, fiind o băutură foarte bună în timpul verii. De asemenea, se pot face gemuri şi dulceţuri. În unele zone din Sicilia, din sucul fructului de cactus se obţine Ficodi, o băutură folosită chiar şi pe post de medicament. Posibilităţile sunt nenumărate, aşa că puteţi găsi chiar şi sos pentru friptură din suc de chumbo.

Fructele de cactus conţin o cantitate mare de vitamina C, seleniu, acizi graşi, în special acid linoleic, proteine de calitate.

 

 

Sursa