Ingrediente:
350 ml. chefir
130 ml. lapte
10 g drojdia uscata
2 ouă (1 gălbenuș pentru uns și 1 albuș pentru aluat)
130 ml. ulei de floarea soarelui
2 linguri de zahăr
1 oră și încă o treime linguri de sare
900 g – 1 kg de făină
Mod de preparare:
Adăugați 1 lingură de zahăr în laptele cald. l. din cantitatea totală și drojdie, amestecați, lăsați să stea.
Adăugați zahărul rămas, sarea, oul și albușul de ou în chefirul cald. Puneți gălbenușul deoparte pentru a unge plăcintele.
Adăugați 100 ml de ulei. în aluat și lăsați restul pentru frământarea aluatului pe masă.
Drojdia a devenit activă. Adăugați drojdia în aluatul de chefir și amestecați.
Adăugați făina în părți. Frământați mai întâi cu o lingură, dacă nu vă convine să amestecați cu o lingură, frământați cu mâinile.
Când aluatul aproape că nu mai este lipicios de mâini, adăugați uleiul rămas și frământați aluatul pe masă. De data aceasta am folosit 900 g de făină.
Frământați aluatul pe masă timp de 7-10 minute. Apoi va deveni elastic și plăcut de lucrat. Randamentul aluatului finit este de 1 kg 800 g.
Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l la loc cald să crească timp de 30 de minute. În continuare, aluatul trebuie frământat.
Lăsați-l să crească cam tot atât timp. Poate dura mai mult, în funcție de temperatura din bucătărie.
Împărțesc aluatul finit în bucăți de (+/-) 60 g fiecare. Acopăr cu folie alimentară.
Formăm plăcinte. Folosind degetele sau un sucitor, întindeți fiecare bucată într-un cerc și așezați umplutura în centru.
Umplutura poate fi orice, eu am plăcinte cu varză.
Am întins plăcintele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Acoperiți cu un prosop și lăsați să stea 10-15 minute, din nou, asta depinde de temperatura din bucătărie.
După ce plăcintele au crescut, se ung ușor cu ou și lapte și se lasă încă 5-7 minute. Nu mai este nevoie să-l acoperiți cu nimic. În acest moment, puteți preîncălzi cuptorul la 190 de grade.
Coaceți la 190 de grade timp de 20 de minute. Am copt plăcintele timp de 22 de minute la foc mediu.
Plăcintele ies moi și foarte gustoase. Gătește, încearcă.
Dacă și tu gătești așa, mă voi bucura să-ți fi amintit de rețetă.
Pofta buna!
Sursa: https://zhyttia.com.ua/pyrizhky-v-duhovtsi-smachno-z-bud-yakoyu-nachynkoyu-navit-na-druhyy-den-vypichka-zalyshytsya-m-yakoyu/