Aceasta este prima dată când am mâncat un aluat atât de delicios.
Îmi place la nebunie să fac aceste chifle pufoase, rețeta este foarte simplă. Umplutura este foarte gustoasă și neobișnuită! Tuturor prietenilor mei le place!
Ingrediente:
Aluat:
- 50 g drojdie vie
- 270 g zahăr
- 0,5 l lapte cald
- 1,150 kg făină (+ 100 g pentru pudrat)
- 4 ouă
- 1 linguriță de vanilie
- 100 g unt + 200 g margarină
- 1-2 linguri de coniac sau vodcă
- 1 linguriță de sare
- 2 linguri de ulei
Umplere:
- 700 g dulceață de trandafiri
- 300 g nuci măcinate
- 2 gălbenușuri de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)
Mod de preparare:
Aluat:
Mai întâi, fac aluatul pentru acest aluat. Adaug puțin zahăr din cantitatea totală în drojdie, torn exact jumătate din lapte, amestec.
Adaug 5-6 linguri de făină, amestec. Acopăr cu folie alimentară și las la loc cald timp de 20 de minute.
Apoi, într-un bol separat, mixez ouăle cu zahărul și vanilia cu un mixer. Turn drojdia, amestec.
Torn a doua jumătate a laptelui, adaug untul moale și margarina, torn coniacul, amestec. Torn făina, sarea și frământ aluatul cu mâinile.
La final, încorporez uleiul. Acopăr cu folie alimentară și las să crească de 2-3 ori într-un loc cald.
Umplere:
Toc nucile foarte mărunt și le amestec bine cu dulceața de trandafiri.
Transfer aluatul pe masă, îl împart în 4 părți, rulez fiecare separat într-un strat dreptunghiular, întind umplutura pe o parte la rând.
Cu cealaltă margine a aluatului, îl împăturesc în jumătate, ciupind aluatul de margine.
Fac mici tăieturi pe partea fără umplutură și răsucesc fiecare dintre ele într-o coadă.
Pe partea cu umplutură, o răsucesc într-un sul până la tăieturi.
Așez chiflele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
Pentru a lăsa aluatul să se odihnească, îl acopăr cu un prosop timp de 20 de minute.
Apoi îl ung cu gălbenuș de ou bătut și lapte.
Coc chiflele într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40 de minute.
Miros atât de parfumat după coacere, nu ezitați să le încercați!
Pofta buna!