Ingrediente:
aluat
- 500 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 3/4 cană lapte sau apă
- 2 linguri de zahăr
- 2 ouă
- 60 g unt
- ½ linguriță de sare
umpluturii
- 1 ½ căni de visine
- ½ cană de zahăr
- 1 ½ linguriță coajă de portocală
Mod de preparare:
1. Dizolvați drojdia în jumătate de cană de lapte cald sau apă, apoi adăugați jumătate din făină, amestecați și lăsați aluatul să se odihnească într-un loc cald timp de 1-2 ore.
2. După 2 ore, adăugați lichidul răcit, ouăle bătute cu zahăr și sare în aluatul crescut. Adăugați făina rămasă. După aceea, frământați-l, adăugând treptat untul.
3. Frământați aluatul până când este neted și nu se mai lipește de mâini. Acoperiți bolul umplut cu aluat cu folie alimentară și dați-l la frigider timp de 2 ore.
4. În timp ce aluatul se răcește, mixați-l într-un blender sau treceți-l printr-o mașină de tocat carne.
Puneți într-o tigaie adâncă, adăugați coaja de portocală și zahărul și gătiți la foc mediu până se îngroașă, amestecând constant.
5. Scoateți aluatul din frigider, transferați-l pe o suprafață de lucru presărată cu făină și întindeți-l într-un dreptunghi de 60×30 cm.
Întindeți umplutura într-un strat uniform pe suprafața dreptunghiului, lăsând un spațiu de 1,5 cm față de marginile aluatului.
6. Îndoiți aluatul într-un sul: acoperiți mijlocul cu o treime din partea lată a aluatului, apoi acoperiți și celălalt colț.
Ca rezultat, ar trebui să obțineți un dreptunghi de 30×20 cm.
7. Sigilați marginile aluatului și întindeți-l ușor pe un sucitor. Tăiați rulada în 12 fâșii de aproximativ 3 cm lățime.
8. Înfășurați fiecare fâșie de 3-4 ori, legând capetele împreună ca o coroană. Așezați coronițele pe o tavă de copt unsă și coaceți-le într-un cuptor preîncălzit la 210 grade timp de 12-15 minute.
9. Ungeți coroanele răcite și terminate cu glazură de zahăr sau presărați-le cu zahăr pudră.
În loc de visine, puteți folosi orice alte fructe de pădure, cum ar fi coacăze sau zmeură sau căpșuni. În plus, puteți presăra coroana cu zahăr pudră.
Pofta buna!