Ingrediente:
Aluat:
- 1 ou
- 1 lingură zahar
- 50 g unt
- 13 g drojdie
- 125 ml apă caldă
- 125 ml lapte cald
- 500-550 g făină
- 5-6 g sare
Cremă:
- 2 gălbenușuri de ou
- 4 linguri zahar
- 10 g zahăr vanilat
- 10 g amidon de porumb
- 250 ml lapte cald
- 30 g unt
Umplutura:
- 2 mere
- 30 g unt
- 1 gălbenuș + 1 lingură lapte pentru ungere
Mod de preparare:
Aluat:
Am batut ouăle cu zahărul și am turnat untul topit. Fărâmiț drojdia vie cu mâinile, torn apă caldă și lapte și amestec. Cern făina în mai multe etape și adaug sare, frământ aluatul și îl las să se odihnească 50-60 de minute sub folie.
Cremă:
Amestec gălbenușurile cu zahărul, zahărul vanilat, amidonul și laptele cald într-o cratiță. Îl încălzesc pe foc până se îngroașă amestecul, amestecând constant.
Apoi adaug untul moale și amestec bine. Îl transfer într-un bol, îl acopăr cu folie alimentară și îl las până se răcește.
Împărt aluatul în 12 bucăți, îl acopăr cu un prosop și îl las să se odihnească 10 minute. Apoi formez cârnați, îi împăturesc în jumătate și îi răsucesc în codițe.
De asemenea, întind lipii din aluat și așez împletituri deasupra lor într-un cerc.
Așez chiflele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și înțep interiorul chiflei cu o furculiță. Ung tot aluatul cu gălbenuș bătut și lapte.
Transfer crema într-un poș de patiserie și o pun cu poșul în mijlocul chiflelor. Coaceți la 180 de grade timp de 25-30 de minute.
Umplere:
Am tăiat merele în felii subțiri și le-am prăjit în unt până s-au înmuiat.
Formez trandafiri din mere.
Decorez chiflele finite cu trandafiri, delicioase!
Pofta buna!