Vara este, fără doar și poate, sezonul în care gospodinele își fac provizii pentru iarnă. Dacă nu mai ai, însă, răbdare să aștepți toamna și vrei să pui la murat castraveți îți propunem să testezi această rețetă ce te va ajuta să ai legume crocante și delicioase mult timp.

 

 Ingrediente:

două kilograme de castraveți mici ori medii

1,5 litri de apă

30 de grame de sare neiodată

4-5 căței de usturoi curățați și tăiați în două

100 de grame de hrean tăiat sub formă de fâșii

2-3 fire de cimbru uscat

2-3 fire de mărar uscat

un ardei iute

un morcov tăiat rondele

o lingură de oțet alimentar

 

Mod de preparare:

Ca să te bucuri de castraveți delicioși trebuie să-i alegi pe măsură și anume să fie mici ori medii, să fie tari și pe cât posibil, drepți. Spală-i bine și scurge-i de apă.

Hreanul se curăţă şi se taie în fâşii, se curăţă căţeii de usturoi şi se taie în 2-3 bucăţi, apoi se spală ardeii iuţi şi se pregătesc legăturile de cimbru şi de mărar uscat (cu tot cu tijă).

Pe fundul fiecărui borcan sau al borcanului mai mare se aşază un fir de mărar cu tot cu tijă, cimbru şi două fâşii de hrean. Deasupra se pune primul strat de castraveţi, în picioare, bine îndesaţi.

Peste acest prim strat se presată câteva bucăţi de usturoi şi se adaugă un ardei iute. Se continuă aranjamentul cu al doilea strat de castraveţi, aşezaţi de asemenea pe verticală, scrie Adevărul.

La fel, se adaugă usturoi şi fâşii de hrean. Ultimul strat de castraveţi trebuie aşezat pe orizontală, etapă în care puteţi adăuga, dacă doriţi, şi rondele de morcov, alături de hrean, fire de mărar şi cimbru uscat.

Ca să prepari saramura trebuie să amesteci la fiecare litru de apă câte o lingură de sare. Amestecă bine, după care pune apa la fiert, într-o oală. Așteaptă să dea în clocot, după care așteaptă să se răcească zece minute.

Pune amestecul în borcane, peste castraveți, astfel încât să-i acopere.

A doua zi, timp în care castraveţii au început să fermenteze şi să facă spumă, se completează borcanul cu restul de saramură rece rămasă, până se umple borcanul. Secretul unor castraveţi care rămân crocanţi timp de mai multe luni este ca în această etapă să adăugaţi şi o lingură de oţet în borcan.

 

 Pofta buna!

 

Sursă