Clatite si Gogosi

Briose delicioase cu unt, fructe, bezea și decor de ciocolată

 

 

Briose delicioase cu unt, fructe, bezea și decor de ciocolată

 

Ingrediente:

aluat:

  • 120 g unt înmuiat
  • 60 g zahăr pudră
  • 10 g zahăr vanilat
  • 2 gălbenușuri de ou
  • un praf de sare
  • 250 g făină albă
  • 1 linguriță de praf de copt

umplutura de fructe de pădure:

  • 300 g zmeură sau afine (proaspete sau congelate)
  • 40 g zahăr
  • 20 g amidon de porumb + 50 ml apă

crema de sufleu:

  • 2 albușuri de ou
  • un praf de sare
  • 10 g zahăr cu lămâie (se poate înlocui cu 10 g zahăr vanilat + 1 linguriță suc de lămâie)
  • 50 g zahăr
  • 80 g smântână sau iaurt simplu
  • 20 g amidon de porumb

decor:

  • firimituri de unt
  • ciocolată neagră sau cu lapte topită
  • cremă de ciocolată (de exemplu , Nutella sau ganache de casă)

 

Mod de preparare:

1. Pregătirea aluatului

Într-un bol, bateți untul înmuiat cu zahărul pudră și zahărul vanilat până obțineți o compoziție ușoară și pufoasă.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Adăugați gălbenușurile de ou, un praf de sare și bateți din nou până se omogenizează.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Adăugați treptat făina albă amestecată cu praful de copt în amestecul preparat, în 2-3 tranșe.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Mai întâi, amestecați totul ușor cu o spatulă, apoi folosiți-vă mâinile pentru a obține un aluat neted și coeziv.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Separați o porție mai mică din aluatul finit, aproximativ un sfert, apoi înfășurați-o în folie de aluminiu și puneți-o la congelator pentru 30 de minute.

Tăiați aluatul rămas în 8 bucăți de mărime medie.

Așezați-le în forme de brioșe, folosiți degetele pentru a modela marginile în forme de cupe și neteziți fundul fiecăreia.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

2. Pregătirea umpluturii de fructe

Într-o cratiță mică, amestecați fructele cu zahărul, apoi adăugați amidonul de porumb dizolvat în apă și amestecați bine.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Se încălzește la foc mediu timp de aproximativ 5 minute, amestecând constant, până când amestecul se îngroașă ușor.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

După gătire, lăsați umplutura să se răcească complet – umplutura ar trebui să aibă consistența unei marmelade mai groase.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

3. Prepararea cremei cu bezea 

Într-un bol, bateți albușurile de ou cu un praf de sare și zahărul din lămâie.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Adăugați treptat zahărul în timp ce amestecați cu un tel și continuați să mixați până când se formează vârfuri tari și lucioase.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

În final, încorporați cu grijă smântâna și amidonul de porumb – crema rezultată va fi ușor lichidă, dar își va păstra forma.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

4. Asamblarea și finisarea brioselor

Puneți o lingură din umplutura de fructe răcită în centrul fiecărei brioșe – ar trebui să umple aproximativ jumătate din volum.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Întindeți o lingură de cremă peste fructe și întindeți ușor până la margini.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

În final, presărați suprafața cu aluat ras din congelator.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

5. Coacere

Așezați forma pe o tavă de copt și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 170°C (cu ventilator), coaceți timp de aproximativ 40 de minute, până când suprafața devine aurie și ușor fermă.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

După ce briosele sunt coapte, le lasăm să se răcească puțin, apoi le scoatem din forme și le decorăm cu un strat de ciocolată neagră topită pentru un aspect frumos și elegant.

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Tartalete cu unt, fructe, cremă de sufleu și decor de ciocolată

Sfaturi pentru îmbunătățire:

  • Presărați fundul aluatului cu puțin zahăr din trestie sau cu fursecuri zdrobite pentru o bază moale de caramel.
  • Adăugați puțină coajă de lămâie sau lime la bezea pentru un parfum și o aromă proaspete.
  • Coaceți aluatul în prealabil timp de 10 minute fără umplutură pentru o bază mai fermă și mai crocantă.
  • Presărați briosele finite cu zahăr pudră peste șablon sau decorați-le cu fructe proaspete și o frunză de mentă.

Poftă bună!

 

 Sursă