Mai multe studii recomandă un consum sănătos de fructe și legume pentru a menține o sănătate bună, însă nu toate alimentele sunt la fel.
În acest articol, descoperiți 10 ingrediente pe care le puteți încorpora în rutina zilnică și care vă ajută să curățați și să vă protejați arterele.
În multe cazuri, viața de zi cu zi este marcată de stres, lipsa activității fizice și o dietă uneori dezechilibrată.
Lipsa nutrienților esențiali pentru sănătatea noastră poate duce la o deteriorare a stării generale de sănătate și, în special, a arterelor.
De ce să ai grijă de arterele tale?
Sângele este transportat către diferite celule, țesuturi și organe ale corpului prin intermediul arterelor.
Prin intermediul acestui ciclu, întregul corp poate fi alimentat cu oxigenul și nutrienții necesari pentru buna funcționare.
Astfel, având grijă de arterele tale, te protejezi de complicațiile cardiovasculare și de boli precum ateroscleroza, care poate pune viața în pericol.
Într-adevăr, întărirea sau îngustarea arterelor poate duce la obstrucția acestora din urmă, ceea ce implică o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Această obstrucție este, potrivit Figaro Santé, favorizată de o dietă bogată în colesterol rău și zahăr, printre alți factori responsabili de inflamație.
Pentru a remedia acest lucru și a preveni orice deteriorare a arterelor, iată 10 alimente pe care trebuie să le consumați în mod regulat:
Usturoi
Usturoiul este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Conform unui studiu, acesta ajută la îmbunătățirea circulației sângelui prin combaterea acumulării plăcii în artere.
De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride și colesterol LDL.
Rodia
Acest aliment este foarte util pentru reducerea grăsimilor acumulate în artere, un atu major în prevenirea aterosclerozei.
Bogat în vitamine, îmbunătățește elasticitatea arterelor și crește fluxul sanguin către inimă, prevenind astfel riscul de infarct miocardic.
Ceai verde
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de ceai verde poate reduce nivelul colesterolului LDL, cunoscut în mod obișnuit sub numele de „colesterol rău”.
Puterea ceaiului verde de a reduce colesterolul este justificată de conținutul său ridicat de catechine, un membru al familiei flavonoidelor.
Sparanghel
Bogat în vitaminele B, C și K, sparanghelul este recomandat pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge.
Acesta din urmă poate crește riscul de ateroscleroză, caracterizată prin leziuni pe pereții arterelor.
Sparanghelul promovează, de asemenea, producția de glutation în organism, un antioxidant cunoscut pentru combaterea inflamației din artere.
Spanacul
Datorită conținutului său de nitrați, se spune că spanacul este util în combaterea hipertensiunii arteriale.
Spanacul este esențial pentru multe funcții importante, în special la nivel cardiovascular.
Avocado
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase (grăsimi mononesaturate), care ajută la scăderea colesterolului rău și sunt utile ca parte a unei diete concepute pentru a preveni riscurile cardiovasculare.
Conform unui articol științific, abundența sa de vitamina E poate preveni eficient colesterolul ridicat.
Turmeric
Turmericul este bogat în proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce îl face unul dintre cele mai recomandate condimente pentru protejarea arterelor și a inimii.
Conform unui articol publicat în revista științifică Nutrients, are efecte ateroprotectoare și acționează pentru reglarea nivelului de colesterol din organism.
Mere
Consumul de mere te protejează bine de bolile cardiovasculare și de tulburările de flux sanguin datorită bogăției lor în flavonoide, care sunt recomandate pentru reducerea tensiunii arteriale crescute.
Semințe de chia
Aceste semințe sunt bogate în fibre, calciu și Omega 3, nutrienți benefici pentru sănătate. Pe lângă reglarea tranzitului și a glicemiei, acestea pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale și la prevenirea naturală a blocajelor arteriale.
După cum explică oamenii de știință, semințele de chia sunt bogate în antioxidanți benefici pentru organism și se spune că au proprietăți antiinflamatorii și protectoare pentru sănătatea cardiovasculară.
Semințe de in
La fel ca semințele de chia, semințele de in sunt bogate în fibre, ideale pentru reglarea tranzitului intestinal și a colesterolului.
Conținutul lor de Omega 3 este util pentru îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge și reglarea tensiunii arteriale. În plus, semințele de in îmbunătățesc cantitatea de colesterol HDL (colesterol bun) și scad nivelul trigliceridelor din organism.
Atenție:
– Usturoiul este un anticoagulant, așa că nu se recomandă consumul său înainte sau după intervenții chirurgicale.
– Turmericul este contraindicat în cazurile de calculi biliari. Se recomandă sfatul medicului în cazurile de boli hepatice.
– Semințele de in trebuie evitate în cazurile de diverticuli intestinali.
– Semințele de chia nu sunt recomandate persoanelor care suferă de cancer de prostată.